לפני שנתחיל עם המתכון, אני חייבת לומר שהפידבק מכן – פשוט עושה לי את היום! כשהתקשרה אלי מירי וייס וסיפרה לי מה קרה לה אחרי שצפתה בקורס שלי – זה נתן לי המון כוח להמשיך. “תמיד היה לי חוסר בטחון במטבח” היא סיפרה לי, אף פעם לא ממש קיבלתי מחמאות מבעלי והמשפחה וזה תסכל אותי מאד. אחרי שצפיתי בקורס הבישול שלך – הכל השתנה. קיבלתי שיטות, כלים, רעיונות והבנתי איפה אני צריכה לשנות. המחמאות של בעלי והילדים היו שווים את הכל ומאז אני לא מפסיקה לבשל ולהצליח!”

אם יש מתכון שממנו צריך להתחיל – זה המתכון הזה! אושר, סיפוק, טעם מופלא יחד עם המצווה המיוחדת של הפרשת חלה – כל אלו הופכים את חווית הכנת החלות לכבוד שבת – לשיא של בישולי השבת.

יש אנשים שקצת חוששים לקחת את זה על עצמם, בעיקר כדי לא להילחץ, אך לדעתי הטעם של חלות תוצרת בית לא ישווה ולא ידמה לחלות קנויות. הריח שממלא את הבית, תחושת השבת המתקרבת – עבורי לפחות זה דבר שאין לו תחליף. ובמיוחד בשביל אלו שחוששים להלחץ – תמצאו ברשימת הטיפים – טיפ לנלחצים שמאפשר להכין את החלות גם ביום אחר בשבוע ועדין לקבל את אותו אפקט של חלות טריות לכבוד שבת.
אני מכינה את החלות שלי בתבניות לחלה המופלאות שעבורי עושות את כל ההבדל. קיבלתי תבנית אחת מיוכבד המקסימה שמייבאת אותם לארץ. “תנסי ותראי” היא אמרה ואני לא ממש הבנתי מה הענין. אבל בערב שבת הבא הכנתי חלה אחת בתבנית. אחרי שהחלה נחטפה בשבת וכולם ביקשו שאכין מעכשיו רק חלות כאלו, הבנתי שיש כאן משהו באמת משמעותי. התבניות גורמות לחלות להתרומם לגובה עצום, לקבל מרקם אוורירי חלומי במרכזן ופריכות מושלמת של הקרום. כל חלה הכי עקומה ומצ’וקמקת הופכת להיות בעלת מראה מושלם, וגם את חלות המחמצת האהובות עלי (תמצאו גם אותן כאן בבלוג) אני אופה בתבניות האלו. גם כוסמין שהוא קמח עם פחות גלוטן, נתרם מאד מהתבנית ומגיע לגבהים שלא חלם עליהם.

אז לפני שנתחיל, ריכזתי כאן את כל הטיפים שיעזרו לנו להכין חלות מופלאות לכבוד שבת, ואחר כך – המתכון עצמו. מוזמנים לקפוץ לשם ישר אם אתם כבר אלופים 🙂
- הכנה מראש: אם רוצים להכין את החלות לפני יום שישי, ניתן להכין אותם בכל יום מימי השבוע, לאפות עשר דקות פחות מהזמן הרגיל, רק עד שהחלות מתחילות להזהיב קלות. להוציא, לצנן לחלוטין, לעטוף בניילון כל חלה ולהקפיא. ביום שישי, מוציאים את החלות, מכניסים אותן קפואות לתנור החם, ואופים רבע שעה, או עד שהחלות מזהיבות. הריח והטעם יהיו של חלות שהרגע הוכנו – בלי כל הלחץ מסביב.

2. חלה רכה ואוורירית: על מנת שהחלות ישארו רכות ואווריריות, יש להכין בצק רטוב במקצת. בזמן הלישה מכניסים את המים למיקסר לפי הצורך ודואגים שהבצק לא יהיה יבש אלא מה שהילדים קוראים – “דביקי”. לאחר מכן, משמנים את הבצק לפני הלישה וכן לפני הרידוד, וכך הדביקות נעלמת וניתן לעבוד איתו בקלות רבה.

3. מרקם מושלם: על מנת להגיע למרקם מושלם של חלות יש להקפיד על זמן הלישה!!! עשר דקות על השעון, ותבדקו על השעון, אל תסמכו על ההרגשה שעשר דקות כבר עברו. ההבדל בין ההרגשה שלנו לבין הזמן האמיתי יכול להיות משמעותי ביותר, ועשר דקות לישה של הבצק ייצרו חלות עם מרקם מושלם.
4. התפחה: זמן ההתפחה הוא שעתיים. חשוב להקפיד על כך ולא למשוך אותו יותר או פחות. ואין הכוונה לעשר דקות לכאן או לשם אך התפחת יתר תפגע מאד בטעם ובמרקם החלות, ופחות מידי התפחה תייצר חלות הרבה פחות אווריריות. בחורף – כשקר, מומלץ לשים את הבצק בסביבה חמימה. למשל, לחמם את התנור לחום של 50 מעלות, לכבות אותו ולהכניס פנימה את הבצק. כמו כן חשוב לתת פעם אחת באמצע ההתפחה מכה חזקה לבצק על מנת להפיל אותו, כך נאפשר לו לפתח רשת גלוטן טובה יותר.
5. התפחת החלות: חשוב להתפיח גם את החלות אחרי הקליעה, כ-40 ד’, כדי שהן יאספו לתוכן בועות אוויר רבות ככל האפשר וכך המרקם שלהם יהיה אוורירי ונהדר. מה שכן, חשוב מאד שלא לתת להן מכה, לא ללחוץ עליהן, להתייחס אליהן כמו אל בלון עדין שלא רוצים שיתפוצץ.

6. צבע החלות: על מנת לקבל צבע מושלם של חלות, יש למרוח אותן פעמיים. פעם אחת מספר דקות אחרי הקליעה ופעם שניה לפני הכניסה לתנור ואז לפזר שומשום או כל דבר אחר שאתם אוהבים לפזר. אם רוצים צבע עוד יותר דרמטי, ניתן להוסיף חצי כפית סילאן לביצה הטרופה.

7. קרום פריך: בכדי שהקרום של החלות יהיה פריך וקריספי, יש להניח אותם דקות אחדות לאחר יציאתם מהתנור על רשת צינון, ואם אופים בתבניות החלה אני פשוט מניחה אותם על התבנית.

8. חימום: אני מאד מקפידה לחמם את החלות לפני הסעודה, מניחה תבנית הפוכה על הפלטה ומחממת עליה את החלות, רק חשוב להפוך אותן מידי מספר דקות כדי שהקרום שלהן לא יתקשה.
שימו לב, מיד אחרי המתכון צירפתי כאן את רשימת החנויות בהן ניתן לקנות תבניות חלה!! ולסיכום, הנה הסרטון שמראה את כל זה יחד:
חלות נפלאות לכבוד שבת
דרגת קושי: קלה פלוס זמן התפחה: שעתיים לבצק וכשעה בתוך התבניות 3 חלות גדולות
קילו קמח מלא או קמח כוסמין 80 אחוז
4-5 כוסות מים פושרים
חצי כוס שמן זית או רגיל
4 כפות סוכר
כף מלח
2 כפות שמרים יבשים או קובית שמרים טריים
מעט שמן לציפוי הבצק
ביצה טרופה וזרעוני שומשום לציפוי
שמים במיקסר עם וו לישה את הקמח, השמן, השמרים, מלח וסוכר (מקפידים שהמלח והשמרים לא יגעו זה בזה). מתחילים ללוש בקצב איטי ומוסיפים תוך כדי לישה מים פושרים. צריך להתקבל בצק דביק מאד אך כזה שעדיין אפשר לעשות ממנו חלות. מגביהים למהירות המקסימאלית ולשים 10 ד’. מצפים את הבצק בשמן על מנת שהוא לא ידבק ומכסים את הקערה בניילון.
מתפיחים שעה. נותנים לבצק מכה חזקה שמפילה אותו ונותנים לו לתפוח שעה נוספת.
משמנים קלות שלוש תבניות לחלה. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים וכל חלק שוב לשלושה חלקים. במידה והבצק נדבק אפשר לשמן או לקמח אותו מעט. יוצרים צמה מכל שלושה חלקים ומעבירים את הצמה לתבנית. מכינים באותה צורה את שלושת החלות, מורחים בביצה ומפזרים זרעונים לפי הטעם. מתפיחים 40-60 ד’, עד שהחלות עוברות מעט את גובה התבנית.
בינתיים מחממים תנור לחום הגבוה ביותר שלו. מכניסים את תבניות החלות ואופים במשך 15-20 ד’, עד שהחלות מאד זהובות מכל הכיוונים. חשוב! לא להוציא לפני שהחלות השחימו לחלוטין אחרת הן יהיו בצקיות ולא מספיק אפויות. מוציאים את החלות מהתנור וברגע הראשון שאפשר מוציאים אותן מהתבניות ומניחים אותן על רשת או אפילו מעל התבניות עצמן, כדי שיצטננו ויקבלו פריכות. (אם משאירים אותן בתבניות הן נהיות רכות מידי ומאבדות מהפריכות שלהן).
רשימת חנויות של תבניות לחלה:
היבואנית: יוכבד פרלוב – 052-7616232
ירושלים: “קרם שניט” – מלכי ישראל 02-5430401
בני ברק: שוקולטה – יונה הנביא 24 052-7623036
נדל- יהושע 3 050-4184518
נוגט – הרב לנדא 1 054-8569001
ביתר עילית: שפיצר אלעזר המודעי 17 02-5804485
אשדוד: שפירא כלים – 08-8039052
קרית ספר: רובינשטיין –שערי תשובה 052-7614436
נתניה: הדובדבן שבקצפת 053-3104618
כפר חב”ד: שירן אוטמזגין 054-3077023
חיפה: מקור החשמל 052-7165954
עד הבית חד פעמי – 052-4795981
בית שמש: אמונה הימלפרב 052-8221126